Przepis na śniadanie – jaglanka z gruszkami, bez mleka.

Ciepłe śniadanie na jesień jak znalazł. Co prawda pogoda jeszcze trochę nas rozpieszcza, ale jednak zimno wisi w powietrzu. U nas więc dzisiaj jaglanka z gruszkami.
O wartościach kaszy jaglanej wszyscy obecnie trąbią, więc ja tylko napiszę, że rozgrzewa. Ma też żelazo wspomagające układ odpornościowy, krzemionkę na mocne włosy i paznokcie no i wiele innych rzeczy, a w dodatku nie zawiera glutenu. Nic tylko zajadać. Szczególnie, że nasz Klusek kasze może zjadać w każdej postaci.

Ponieważ Micha nie najlepiej reaguje na mleko ja też muszę na nie w diecie uważać. Standardowo ugotowałabym jaglankę na mleku i już. Ale niestety, albo stety, muszę szukać alternatyw. Tym razem z pomocą przyszły mi gruszki.

Jaglanka z gruszkami – przepis:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • miękka gruszka
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • woda
  • maliny

Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną i obraną gruszkę.Dodajemy cynamon. Gotujemy do miękkości. Nakładamy na talerz. Posypujemy malinami i pokrojonymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Można ewentualnie polać miodem trochę, jeśli ktoś ma potrzebę.
Może być też wersja bez orzechów, dla młodszych dzieci.

Od razu się przyznam, że ja za jednym razem zazwyczaj gotuje kaszę na dwa dni. Więc rano tylko podgrzewam i jest.
Smacznego.